100 jaar Eerste Wereldoorlog

100 jaar Eerste Wereldoorlog

Terug naar overzicht

Amsterdam, 5 februari 2015

Vorig jaar was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak die tot 1918 duurde, een gebeurtenis die wereldwijd herdacht wordt. Een van de slechts twaalf neutrale landen tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland. Het ligt om die reden voor de hand te veronderstellen dat wij deze herdenking gewoon aan ons voorbij laten gaan, want wij deden immers niet mee. Niets is minder waar. Ook in 2015 zijn er tal van activiteiten rondom de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Nederland was weliswaar geen strijdende partij, maar ons land ondervond op verschillende manieren de ingrijpende gevolgen van de oorlog. Allereerst was er de algehele mobilisatie van het Nederlandse leger, een operatie van ongekende omvang. Na de val van Antwerpen overspoelden in oktober 1914 een miljoen, veelal Belgische, vluchtelingen ons land (op een bevolking van ongeveer 6 miljoen Nederlanders!) die moesten worden opgevangen. Door mijnen en de onbeperkte duikbootoorlog van de Duitsers kwamen meer dan 1000 bemanningsleden van Nederlandse schepen om. Schaarste maakte jarenlange rantsoenering noodzakelijk, wat onder andere leidde tot het beroemde Aardappeloproer in Amsterdam.

Nederland heeft dus ook een verhaal als het gaat om de Eerste Wereldoorlog. En het verhaal is het waard om verteld te worden.

Op 1 oktober 2014 is het platform Eerstewereldoorlog.nu gelanceerd. Zij hebben de activiteiten overgenomen van 100jaarnederlandenwo1.nl. Op de website www.eerstewereldoorlog.nu kun je terecht voor actuele informatie met betrekking tot de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland.
 

Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten