2015 Internationaal Jaar van het Licht

2015 Internationaal Jaar van het Licht

Terug naar overzicht

Amsterdam, 19 februari 2015

2015 is door de Unesco en door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht: International Year of Light 2015. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken. De officiële internationale opening van het International Year of Light 2015 vond op 20 januari in Parijs plaats.

Licht speelt een centrale rol in de menselijke activiteiten. Op het meest fundamentele niveau door fotosynthese is licht noodzakelijk voor bestaan van het leven zelf. De vele toepassingen van licht hebben een revolutie teweeggebracht in de samenleving op het gebied van medicijnen, communicatie, entertainment en cultuur. Industrieën op basis van licht zijn belangrijke economische factoren, en op licht gebaseerde technologieën spelen direct in op de behoeften van de mensheid door het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het vergroten van maatschappelijke gezondheid en welzijn.

'Licht is het middel waarmee de mensen zichzelf, elkaar en hun plaats in het universum zien'


Alle gebieden van wetenschap zijn gebaseerd op de theorieën van het licht en de interactie met materie. De geschiedenis van de studie van het licht overspant eeuwen en omvat vrijwel alle belangrijke gebieden van de wetenschap. In de 20e eeuw zag men de geboorte van de moderne theorie van het licht, de uitvinding en de toepassing van lasers, de wijdverspreide toepassing van fotosynthese om de maatschappij te verbeteren. Het spectrum van het licht van X-stralen en infrarood lasers biedt technologieën die aan ons leven ten grondslag liggen. Licht is het middel waarmee de mensen zichzelf, elkaar en hun plaats in het universum zien. Licht is een essentieel onderdeel van cultuur en kunst en is een verenigend symbool voor de wereld.

Een Internationaal Jaar van het Licht is het ideale instrument om tijdens de toegenomen wereldwijde problemen mensen bewust te maken van de centrale rol van het licht in het heden en in de toekomst van ons allemaal.

Diverse wetenschappelijke musea en planetaria hebben een speciaal programma in verband met het Internationaal Jaar van het Licht.

Voor meer informatie kijk je o.a. op www.iyl2015.nl

 

'Succesvolle aftrap Jaar van het Licht in NEMO'


Met korte lezingen over de vele vormen en toepassingen van licht is 16 januari jl. de aftrap gegeven van het Internationale VN-Jaar van het Licht in Nederland. Sprekers waren onder anderen Hans Clevers, Ena Voûte, Ben van Berkel, Anneke Smelik, Giny Vos en Robbert Dijkgraaf.

Voor 2015 staat een scala aan uitgaven, exposities, uitvoeringen en tentoonstellingen op het programma. Er zijn veel activiteiten voor scholieren, o.a. de Nationale Lichtmeting, Lichtwrk met naschoolse activiteiten en Atelier voor Licht. De jaarlijkse uitvoering van het Nederlands Studenten Orkest staat in het teken van licht, en NEMO, Boerhaave en Teylers Museum verbinden delen van hun collecties rond het thema licht.

Medio oktober opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Lekker Licht. Er is aandacht voor lichtkunst in de stad tijdens het Amsterdam Light Festival, en er is een theatervoorstelling in de maak over wetenschap en zonne-energie. Dit is slechts een greep uit alle evenementen.

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten