Barcelona; een geslaagde reis van het Goois Lyceum

Barcelona; een geslaagde reis van het Goois Lyceum

Terug naar overzicht

Nog geen honderd meter van de beroemde Ramblas, staat hotel Joventut. De kamers waren niet zo groot, maar wel schoon. Ze waren voorzien van douche, soms een bad en er was een televisie. Sommige hadden een balkon met uitzicht op het straatgewoel van Barcelona, dat uitnodigde om er deel van uit te maken. De maaltijden waren eenvoudig, meestal van goede kwaliteit en bestond vaak uit een driegangen menu inclusief een drankje. Toch leek de Mac Donalds een onzichtbare magneet en deed goede zaken deze week.

Culturele en kunstzinnige week
Na een voorspoedige reis van zo’n twintig uur in de bus kwamen we aan in een zonovergoten  Barcelona. Nog te vroeg om in te checken. Gelukkig konden we onze bagage kwijt en begonnen we net zo voorspoedig als de reis was verlopen met het programma. In de Bario Gotico, de middeleeuwse gotische wijk, staat het Picassomuseum. Dit museum herbergt werk van de meester uit zijn beginperiode. De schilderijen en tekeningen die hij maakte toen hij nog maar vijftien jaar oud was, dwongen grote respect af.

Vervolgens bezochten we het Parc de la Ciatudella, waar het Catelaanse parlement zich bevindt. Na een verhaal van Miriam Vroonhof, docente Spaans, over de inrichting van de Spaanse politiek, genoten we van de levendigheid in het park. In een aangename temperatuur nuttigden we onze lunch en zagen het leven in Barcelona langs ons heen trekken. Daarna maakten we een wandeling, waarna wij kwartier maakten in het hotel.

"We kunnen vermoeid maar voldaan terugzien op een fantastisch verblijf in Barcelona."


Sagrada Familia
Met het bezoek aan het museum was het startschot gegeven voor wat een culturele en kunstzinnige week zou worden. We hebben ons bijvoorbeeld verdiept in Gaudi, de architect die Barcelona op de kaart heeft gezet en voorloper was van het zogenaamde ‘Modernisme’. Bezoeken aan de Sagrada Familia (de nieuwe kathedraal), het park Güel, dat onder bescherming staat van Unesco, met het woonhuis van Gaudi en het beroemde 'Griekse theater', diverse woonhuizen, waaronder de 'Casa Mila' complementeerden het beeld van deze bijzondere architect.

Maar niet alleen deze bijzondere architect is de cultuurdrager van Barcelona. Ook een bezoek aan 'Camp Nou ', de thuishaven van FC Barcelona mocht niet ontbreken op het programma. Het FC Barcelona museum en een blik op het veld vanaf de tribunes zette een aantal leerlingen in licht enthousiasme. Hun enthousiasme kende geen grenzen, nadat zij van ons toestemming kregen om de Champions League wedstrijd te bezoeken, die dezelfde avond gespeeld werd. 

Jongenskoor
In afwisseling van dit sportieve hoogtepunt bezochten we het Miro museum. Het werk van deze Catalaanse kunstenaar is herkenbaar aan zijn eigen beeldtaal. Hoewel een aantal nog best moeite had met deze kunstenaar, waren de leerlingen toch geïnteresseerd. Ook was het klooster op de berg Montserrat een revelatie. In dit klooster zingt een jongenskoor acht keer per dag een aantal geestelijke liederen in het Latijn en hoewel onze leerlingen daar niet altijd mee worden grootgebracht, vonden de meeste het toch indrukwekkend.
Om ook iets van Spanje te beleven stond er op het programma een bezoek aan het 'Pueblo Espagnol'. Een wijkje op de Mont Juïc met alle traditionele bouwstijlen die er in Spanje te vinden zijn. In ieder gebouw is een Spaanse ambacht te zien. Daarnaast bezochten we zo’n Spaans ontbijtbarretje voor 46 kopjes koffie, trakteerden we de leerlingen op tapas (die niet bij iedereen in de smaak vielen) en bestelden 46 Mac Flurries (ook wij gingen door de knieën voor de heerlijkheden van MacDonald’s...).

Strand en zee
Natuurlijk bestond deze reis niet alleen uit kunst; er was ook vermaak. Zo konden de leerlingen 's avonds uit naar de discotheken  op de Maremagnum (ook Miriam, Tom en ondergetekende hebben daar in de discotheek gedanst), was er op de Ramblas genoeg te beleven en waren er leuke winkeltjes. Natuurlijk zal ik u niet jaloers maken met de lekkere temperatuur (30°!) en met het genot van strand en zee.

De reis eindigde zoals het begonnen was. Met een bezoek aan een museum. Nog voordat we Spanje verlieten legden we een bezoek af aan het Teatro Museo Dali in Figueres. Dit gebouw dat aan de buitenkant bekleed is met stenen broodjes en een bloedrode kleur heeft, is een oud theater. Het is niet alleen een museum met werk van Dali, maar het dient ook als mausoleum van de kunstenaar. Midden in de grote hal, die ook het podium van een theater zou kunnen zijn, staat zijn graftombe. Zijn werk riep voor velen meer vragen op, dan dat het antwoorden gaf. Gelukkig heeft Dali zichzelf al tijdens zijn leven als genie uitgeroepen, daardoor hoefden wij dat niet meer te doen. Het werk maakte in ieder geval grote indruk op ons.

We kunnen vermoeid maar voldaan terugzien op een fantastisch verblijf in Barcelona. Het weer werkte mee en we zaten in een prettig hotel. De leerlingen vormden een groep die met elkaar plezier kon maken en elkaar steunde waar nodig was. Dank zij hen was dit een geslaagde reis!

Namens de begeleiders
P.C. de Bruin, Goois Lyceum

 

Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2017

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+