Dood giraffeveulen in Micropia

Dood giraffeveulen in Micropia

Terug naar overzicht

Amsterdam, 28 april 2016

Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, komt met de nieuwe opstelling ‘onmisbare opruimers’. Daarin is het afbraakwerk van microben zichtbaar gemaakt bij een giraffeveulen. Wanneer een dier sterft, breken microben het dier af en geven fundamentele bouwstoffen terug aan het ecosysteem. Zo maken microben de cirkel van het leven rond. Micropia, onlangs bekroond tot het meest innovatieve museum van Europa, heeft deze onmisbare rol van microben bij de dood nu zichtbaar gemaakt. ‘Onmisbare opruimers’ is vanaf vandaag in Micropia te zien.

De één zijn dood, is de ander zijn brood
Wanneer een dier sterft, gaan de zichtbare opruimers aan het werk zoals gieren, vliegen- en keverlarven. Maar microben spelen een veel grotere rol bij het opruimen van organisch materiaal, zoals kadavers. Ieder jaar sterft per vierkante kilometer alleen al 5.000 kilo aan dieren op natuurlijke wijze. Deze resten worden hoofdzakelijk door microben, zoals bacteriën en schimmels opgeruimd.  Ze zetten dode organische overblijfselen ook om in primaire bouwstoffen en stellen deze weer ter beschikking aan de rest van het ecosysteem. Het leven op aarde zit vol met dit soort bouwstoffen. Maar omdat er geen van deze natuurlijke stoffen meer bij komen, is de voorraad gelimiteerd. Microben zijn als recyclers voor de kringloop dus onmisbaar.

Giraffe
Micropia laat een in Artis gestorven giraffe zien om de functie van microben als onmisbare opruimers in beeld te brengen. Het giraffeveulen is drie dagen na de geboorte in 2014 een natuurlijke dood gestorven. Zo toont Micropia als eerste het effect van afbraak door microben.

Meer weten over een educatieve klasuitstap naar Micropia? Micropia staat op pagina 53 van Werkweek 15/16. Klik hier voor meer online informatie. (Foto ©Micropia Thijs Wolzak)


 

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten