Fenomena, alledaagse ontdekkingen en eeuwenoude wetenschap voor iedereen

Fenomena, alledaagse ontdekkingen en eeuwenoude wetenschap voor iedereen

Terug naar overzicht

Amsterdam, 8 oktober 2015

Wetenschapsmuseum NEMO opent 17 oktober Fenomena, een geheel nieuw ingerichte eerste verdieping. Centraal staat Wetenschap in alle tijden, een tentoonstelling over de geschiedenis van wetenschap en onderzoeksmethodiek. Ook zijn hier stukken uit de collecties van Museum Boerhaave, NEMO én Teylers Museum te zien. De drie musea tonen de ontwikkeling van drie eeuwen wetenschap in Nederland. Eeuwenlang was wetenschap iets van de elite, nu is wetenschap van ons allemaal. Elk mens is onderzoeker, in iedereen huist een wetenschapper; bij Fenomena krijgt de bezoeker de kans om dit te ontdekken. Waar ‘jong’ proefondervindelijk alledaagse wetenschap ontdekt wordt voor v0lwassen een brug geslagen naar de 18e en 19e eeuw. De heropening van de eerste verdieping is de eerste stap van een complete vernieuwing van het wetenschapsmuseum.

Museum in een museum
De beroemde Ovale Zaal uit 1784 van Teylers Museum is in NEMO in het klein nagebouwd. Dit museum van de Verlichting voelt als een museum in een museum, een Teylers-plek in Amsterdam voor enkele topstukken uit de collectie. Uit Museum Boerhaave komen diverse opstellingen uit de tijd van de ‘physique amusante’, vermakelijke wetenschap ter promotie van de wetenschap. Gezamenlijk laten de drie musea hun rol in de geschiedenis van wetenschapspromotie zien; van genootschap en onderzoekslaboratorium tot het science museum van de 21e eeuw.

Oud en nieuw
Publiekslievelingen als: de Bliksembol van Nikola Tesla, de demonstratie Kettingreactie en de Reuze zeepbellen komen terug op de eerste verdieping. Samen met nieuwe opstellingen over het ontstaan van een draaikolk (Watervortex, zie grote foto), de chaostheorie (Chaotische Slinger) en magnetisme (Magnetische Vloeistof) vormen zij Wonderlijke Wetenschap, de tweede nieuwe tentoonstelling op Fenomena.

Snoepwinkel
Fenomena is voor bezoekers een inspiratiebron om te ontdekken, uit te vinden en te ervaren hoe wetenschap werkt. De vernieuwde verdieping is de spreekwoordelijke snoepwinkel voor nieuwsgierige mensen. De kracht van NEMO is het prikkelen en op creatieve manier stimuleren van het onderzoekerstalent in de mens. “We onderzoeken van alles, de hele dag door. Iedereen is onderzoeker, ook als dit niet je beroep is. Het belang om het onderzoekstalent verder te ontwikkelen is dat we in staat worden gesteld zélf kritisch na te denken over vraagstukken en oplossingen.”, vertelt Elles van Vegchel, tentoonstellingsmaker van Fenomena, “De wetenschap zou in ons drinkwater moeten zitten”, zei Robbert Dijkgraaf eens over het belang van kennis van de wetenschap. Ik ben het daar hartgrondig mee eens.”

Science Center NEMO staat op pagina 91 van het Nationaal Schoolreis Magazine (najaar 2015). Klik hier voor meer online informatie.

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+