Koningssloep vanaf nu weer te bewonderen in Het Scheepvaartmuseum

Koningssloep vanaf nu weer te bewonderen in Het Scheepvaartmuseum

Terug naar overzicht

Amsterdam, 15 oktober 2015

Na een afwezigheid van acht jaar is de Koningssloep vanaf heden weer te bewonderen in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Tijdens een spetterende opening, omlijst met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, is de Koningssloep gisterenavond gepresenteerd aan ruim 300 gasten. Slechts een kleine week daarvoor werden het bijna 200 jaar oude schip en het bijbehorende nieuwe, speciaal ontworpen schiphuis vervoerd via land en water. In thuishaven Amsterdam gaan vanaf nu elke ochtend vanaf 9.00 uur de deuren open voor scholen en overige bezoekers.

Directeur Pauline Krikke van Het Scheepvaartmuseum is zeer verheugd met de terugkeer van het kroonjuweel van het museum: “Het is bijzonder om na zo’n lange afwezigheid de terugkeer te mogen vieren. De Koningssloep is opgeknapt en vaarklaar. Het museum is iedereen die hieraan heeft bijgedragen bijzonder erkentelijk.”

De Koningssloep, ook wel 'de gouden koets te water' genoemd, heeft een grondige onderhoudsbeurt ondergaan. Mede dankzij een extra schenking van 1 miljoen euro door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij, en de specialistische inzet van AkzoNobel is dit unieke vaartuig opgeknapt en geheel gereed om in volle glorie te bewonderen. Hiermee keert een publiekslieveling terug naar Het Scheepvaartmuseum. Met de nieuwe opstelling in het schiphuis zijn de gouden ornamenten dichterbij dan ooit, waardoor deze goed te bewonderen zijn door het publiek.

Het unieke vaartuig is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I. De Koningssloep werd sindsdien door het staatshoofd gebruikt voor officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken, jubilea, een vlootschouw en tewaterlatingen. De sloep heeft dienst gedaan tot 1962: het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard was de laatste gelegenheid waarbij de sloep gevaren heeft.

Over Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen. Leerlingen van zowel het basisonderwijs als ook het voortgezet onderwijs maken op een spannende manier kennis met de Nederlandse maritieme geschiedenis en ontdekken hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft gevormd. Het Scheepvaartmuseum gaat over toen en over nu.

Ben je met je school(groep) op uitstap naar Het Scheepvaartmuseum geweest, laat dan hier je beoordeling achter. Laat andere scholen weten wat jij van je schoolreis bij Het Scheepvaartmuseum vond! 
 

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten