Koninklijke herdenking van Slag bij Waterloo

Koninklijke herdenking van Slag bij Waterloo

Terug naar overzicht

Waterloo, 18 juni 2015

2015: Het Herinneringsjaar van België


Dit jaar herdenkt België drie belangrijke momenten die bepalend zijn geweest voor de toekomst van België en die van Europa. Het Herinneringsjaar omvat de Slag bij Waterloo in 1815, de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 en de Slag om de Ardennen in 1944.

Slag bij Waterloo in 1815
Napoleon Bonaparte werd op 18 juni 1815 tijdens de Slag bij Waterloo definitief verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische legers, onder leiding van de hertog van Wellington en Blücher. Waterloo lag toen nog in de zuidelijke Nederlanden en maakte deel uit van de Nederlanden. De plaats ten zuiden van Brussel heeft diverse locaties die met de Slag te maken hebben.

Als eerste is er de heuvel met een standbeeld van een leeuw bovenop die uitdagend richting Frankrijk kijkt. Aan de voet van de heuvel bevindt zich het bezoekerscentrum waar onder andere een film wordt vertoond. Ook is er het Wellingtonmuseum, gehuisvest in het voormalige hoofdkwartier. Ook de plek waar Napoleon verbleef, kunt u met de leerlingen bezoeken. Inmiddels is er een speciale Napoleonroute die vanaf de huidige Franse grens via Charleroi naar Waterloo voert.

De Slag bij Waterloo wordt zeer groots herdacht. Vandaag is de officiële herdenking begonnen. De strijd vond precies tweehonderd jaar geleden plaats. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de plechtigheid aanwezig, net als afstammelingen van legeraanvoerders en militairen. De Belgische koning Filip en koningin Mathilde , de groothertog en de groothertogin van Luxemburg en de Britse prins Edward zijn ook in Waterloo.

Frans Timmermans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en nu vicevoorzitter van de Europese Commissie, hield een toespraak waarin hij stilstond bij de ontwikkelingen in Europa sinds de slag.

De ceremonie vindt plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument dat herinnert aan de strijd. Het werd opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje, een voorvader van Willem-Alexander, die meevocht en daarbij gewond raakte.Vrijdag en zaterdag wordt de beroemde veldslag, in twee fases, nagespeeld door duizenden acteurs. Het spectaculaire schouwspel zal door vele scholieren worden bekeken, tevens zullen de bivakken van de 'troepen' worden bezocht.

Nieuwe musea WOI en WOII
Tijdens de twee themajaren zijn er diverse tentoonstellingen en besteden musea aandacht aan dit herinneringsjaar. Hoofdstad Brussel heeft een programma voor de Eerste Wereldoorlog en in het Legermuseum is een tentoonstelling over de hoofdstad in de Eerste Wereldoorlog. Bij uitstek gelegenheden om de kinderen op speelse wijze te leren over de geschiedenis van hun land.

Brussel en de Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Brussel de enige Europese hoofdstad die de vijf lange jaren van de bezetting heeft moeten doorstaan. In tegenstelling tot andere delen van het land heeft Brussel geen grote gevechten en vernielingen meegemaakt. De weerslag van de oorlog was daarom niet minder voelbaar voor de Brusselaar: rantsoeneringen en inbeslagnames hebben hun stempel gedrukt op het dagelijks leven. De burgers namen deel aan de oorlogsinspanning zoals bij de verzorging van de gewonden maar ook in het verzet. Sommigen onder hen zijn dan ook de geschiedenis ingegaan als helden. Met de oprichting van het monument voor de Onbekende Soldaat is Brussel als hoofdstad de enige plaats waar een nationale hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd gebracht.

Het is belangrijk de herinnering aan wat de oorlog precies inhield levend te houden voor alle generaties: hoe was het leven in een bezette stad en wat voor impact had de oorlog op de maatschappij aan het begin van de 20ste eeuw?

De herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn aanleiding om de aandacht te vestigen op het tijdloze karakter van waarden zoals vrijheid, solidariteit, sociale samenhang, vaderland, onafhankelijkheid en democratie, die centraal hebben gestaan in dit eerste wereldwijde conflict. Daarom moet 14-18 voor altijd gelden als fundament van de democratie van morgen. Het is de bedoeling om collectief lessen te trekken uit de Eerste Wereldoorlog en om het democratisch Europa, waarvan Brussel de hoofdstad is, verder uit te bouwen.

Plugstreet
Tegen de Franse grens aan en vlakbij Ieper ligt 'Plugstreet', een nieuw interpretatiecentrum met indringende beelden over het leven van de soldaten en de bevolking in de periode '14-'18. Het gloednieuwe interpretatiecentrum over de Eerste Wereldoorlog opende zijn deuren in 2013 in de buurt van het Britse Memorial in Komen-Waasten.

Het centrum focust op het leven van de soldaten en de burgerbevolking. Met de leerlingen ga je binnen via een half ondergrondse glazen piramide in het hart van het Bos van Ploegsteert dat doet denken aan de vandaag ontoegankelijke catacombes.

Het museumparcours
Een 400 m² grote hoogtechnologische ruimte toont de posities van de Britse en Duitse troepen in Komen-Waasten van 1914 tot 1918. De kinderen ervaren aan de hand van een menselijke, interactieve en emotionele aanpak de levensomstandigheden en gebeurtenissen waarmee burgers en militairen geconfronteerd werden tijdens de vier jaar durende bezetting. Ze kunnen originele en nooit eerder getoonde archiefdocumenten bekijken in vier talen: Frans, Nederlands, Engels en Duits.

In samenwerking met de Australische overheid worden ook drie thema's aangesneden waarbij Australische soldaten betrokken waren, zoals de Slag bij Messina, de catacombes en de oorlogswinter van 1917-1918.

Bastogne War Museum
Ook zijn er twee nieuwe musea met tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Als eerste heeft het Bastogne War Museum in 2014 de deuren geopend. Het museum ligt in het hart van het gebied waar de Slag om de Ardennen zich afspeelde in 1944 en is een mooie aanvulling op het Museum van de Slag om de Ardennen, Baugnez 44. Dit jaar opent het Mons Memorial Museum ter gelegenheid van Mons (Bergen) als culturele hoofdstad van Europa.

Eerste Wereldoorlog in België
Tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen een aantal steden het zwaar te verduren. Met name Luik en Mons (Bergen) waren het toneel voor hevige gevechten. De Slag om Luik was het openingsgevecht van de Duitse invasie van België en de eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog. De Slag bij Mons vormde de eerste confrontatie tussen Britse en Duitse troepen aan het westelijke front. Ook in het zuiden bij Virton, tegen de Franse grens aan, waren zware gevechten. In de grensstreek was 22 augustus 1914 een zwarte dag. Dorpen werden platgebrand, er waren slachtpartijen, vernielingen en plunderingen. Diverse plaatsen als Virton, Ethe, Bleid, Gomery, Latour en Rossignol werden getroffen. Op één dag vielen 20.000 slachtoffers, waaronder vele honderden burgers.

Tweede Wereldoorlog in België
De Slag om de Ardennen van 16 december '44 tot 28 januari '45 was de laatste confrontatie op Belgisch grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zware strijd was een doorslaggevende episode.

Slag om de Ardennen
Elk jaar wordt het Ardennenoffensief herdacht in diverse steden als Bastogne, La Roche-en-Ardenne, Hotton, Houffalize, Malmedy, St Vith, Marche-en-Famenne en Vielsalm. Met respect wordt gedacht aan de soldaten van over zee die een zware prijs betaald hebben om vrede te brengen in de steden, dorpen en huizen in de Ardennen.

Met speciale dank aan: Toerisme België voor Wallonië & Brussel
 

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten