Met de klas op reis naar Marokko in Tropenmuseum Junior

Met de klas op reis naar Marokko in Tropenmuseum Junior

Terug naar overzicht

Amsterdam, 22 oktober 2015

Vanaf afgelopen zaterdag is de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko te bezoeken in Tropenmuseum Junior. Leerlingen gaan samen op reis. Onderweg ontmoeten ze Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten de leerlingen meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders. Deze tentoonstelling is speciaal voor groep 3 t/m 8 van het primair onderwijs en alle brugklassen van het voorgezet onderwijs. Bij de tentoonstelling worden verschillende begeleide schoolprogramma’s aangeboden.

Op reis door de medina
ZieZo Marokko is een museale beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De reis begint in het vliegtuig. Geland in Marokko worden de leerlingen door een gids meegenomen door de medina, een doolhof van straatjes. Achter elke deur en om elke hoek wacht een nieuwe verrassing. Leerlingen maken met elkaar een muurgraffiti in kalligrafie of mozaïek-patronen in de Riad. Ze gaan aan de slag in de keuken van geuren en smaken of richten een Marokkaanse modewinkel in.

Veel activiteiten en verhalen
Bijna alle voorwerpen mogen worden aangeraakt. Leerlingen leren vooral door te doen, het tentoonstellingsprogramma zit vol verhalen en activiteiten. De klas wordt verdeeld in drie of vier groepen en de leerlingen worden persoonlijk begeleid bij alle activiteiten. Aan de hand van persoonlijke verhalen worden ze geprikkeld om na te denken en te praten over universele thema’s als liefde, vriendschap, je thuis voelen en identiteit. Als herinnering maken ze een libdub (kort filmpje) om aan iedereen door te sturen.

Op school
Het museumbezoek wordt in het primair onderwijs voorbereid aan de hand van het foto- en verhalenboek Mijn opa de trekvogel en/of het voorbereidende spel Wat is thuis? (groep 3 t/m 8).
Ook zijn leerlijnlessen en creatieve lessen beschikbaar. Het voortgezet onderwijs kan gebruik maken van het voorbereidende spel Wie ben ik, dat wordt gegeven door een medewerker van Tropenmuseum Junior.

ZieZo Marokko bus
Naast de doe-tentoonstelling is er ook de ZieZo Marokko-bus, die vanaf maart 2016 elke dinsdag naar de basisscholen in Nederland afreist. Leerlingen bereiden harira (soep), maken een mozaïektapijt, oefenen met Arabische kalligrafie en ontcijferen tekens van de Amazigh.

Unieke leermethode
Tropenmuseum Junior is het oudste kindermuseum van Nederland en één van de oudste van Europa. Het museum staat bekend om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. De doe-tentoonstelling biedt een unieke samenhang tussen collectie, persoonlijke verhalen en activiteiten in een theatrale omgeving. De verhalen en activiteiten moedigen de bezoekers aan na te denken over wie ze zelf zijn, over hun eigen identiteit en die van anderen.

Wereldburgerschap
De tentoonstelling en de schoolprogramma’s dragen bij aan de versterking van wereldburgerschap. De algemene doelstelling is het stimuleren van een open blik. Dit is terug te zien in de diverse kerndoelen van de programma's, zoals ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘kunstzinnige oriëntatie’ binnen het primair onderwijs en ‘mens en maatschappij en ‘kunst en cultuur’ binnen het voortgezet onderwijs.

Op schoolreisbezoek geweest bij Tropenmuseum Junior? Deel hier je ervaring met andere scholen.


Tropenmuseum Junior staat op pagina 68 van het Nationaal Schoolreis Magazine, voorjaar 2015.
© Foto, ZieZo Marokko door Ivar Pel.

Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten