Oorlog dichtbij tijdens educatief schoolreis Warchild

Oorlog dichtbij tijdens educatief schoolreis Warchild

Terug naar overzicht

Antalya, 17 juni 2015

‘Samen bouwen’

Wat is en blijft het toch bijzonder om samen aan een doel te bouwen: zoveel mogelijk oorlogskinderen helpen. Vandaag voelde ik dat extra.

Ik ben namelijk met de winnende klas 2V1 van de Laura for War Child actie op educatief schoolreisje. Vanochtend waren de meeste van ons al om 02.00 uur op om op tijd te zijn voor het vliegtuig richting Turkije. Een cadeau van Corendon voor het harde werken van deze leerlingen. 2V1 haalde meer dan € 3.000 op met auto’s wassen, 24 uur niets eten, pannenkoeken verkopen, lege flessen verzamelen, noem maar op.

Samen doen
Ik heb altijd geloofd in de kracht van het ‘samen doen’ , maar dit heb ik zelfs nooit durven dromen. Geweldig dat deze klas en nog vele andere kinderen samen met mij meegaan in onze droom om oorlogskinderen een betere toekomst te bieden. Zo blijkt maar weer: maak je dromen waar. Droom verder. Blijf gaan. En vergeet niet waarvoor: rust in de koppies van de 230 miljoen kinderen die opgroeien in oorlog. Dat ook zij weer kunnen dromen over hun toekomst. Aan vrede kunnen bouwen.

Dat is wat ik wil. En dat deden we met de Laura for War Child actie maar ook vandaag weer: we maakten hier een levensgroot peaceteken in het zwembad. Met elkaar, om aandacht te vragen voor de soms uitzichtloze situatie van kinderen in oorlog. Komende dagen gaan we nog veel meer doen. Zoals een debat over oorlog en vrede en Skypen met War Child medewerker in Libanon.

Ik houd jullie op de hoogte. Morgen meer!
Liefs, Laura


En oh ja, dit schoolreisje is 100% gesponsord door Corendon. Te gek he?'Je kunt meer dan je denkt!'

Wat was het weer een prachtige dag vandaag! Met dank aan Corendon en natuurlijk de leerlingen van 2V1. Zwemmen, dansen, debatteren, interviewen en… een muziekworkshop van mij! Omdat ook War Child muziek inzet en zich richt op het talent van kinderen. En natuurlijk omdat ik van muziek maken houd!

Muziek is universeel. Iedereen verstaat muziek. Je kunt je uiten via muziek door lekker te dansen op een vrolijk nummer of je gevoel te leggen in een liedje als je je verdrietig bent. In muziek kun je altijd je verhaal kwijt.

Gewoon doen
Muziek moet je gewoon maken. Als je goed bent, maar ook als je minder muzikaal bent. Je hoeft je nooit te schamen. Daarom begon ik de muziekworkshop met wat inzingoefeningen die een beetje gek waren. Stiekem vind ik die ook heel leuk.

Samen
Daarna heb ik De Speeltuin van Marco Borsato gezongen met mijn gitaar. Weinig leerlingen kenden het nummer. Daarom heb ik ze eerst het refrein geleerd. Dat zongen ze samen prachtig. Uiteindelijk zelfs tweestemmig! Geweldig! Vooral hun verbaasde gezichten dat ze dit konden. Ze overtroffen zichzelf. Het werd weer eens bevestigd: je kan meer dan je eigenlijk denkt! Vooral door samen te werken.

En dat er talent in de groep zit bleek niet alleen tijdens de muziekworkshop. Ook debatteren over stellingen als ‘Een kindsoldaat is een dader of een slachtoffer’ en interviewen van mij en een War Child medewerker ging de leerlingen super af! Dat belooft wat voor morgen!
 ‘Ik weet niet wat ik zeggen moet’

“Hi, I’ve seen a video about the conditions of your house, and I am impressed how well you can handle all this. I know I wouldn’t… But you can! You are strong, tough, smart and an amazing person. I think that you shouldn’t be in this situation.” Het was muisstil toen de leerlingen van 2V1 en ik werden voorgesteld aan Ahmad en Karim uit Syrie. Niet echt natuurlijk, maar via een filmpje. Jij kunt het het ook bekijken:Kippenvel
Het is zo heftig wat kinderen in oorlog mee moeten maken. Zonder dat ze daar om gevraagd hebben. Ieder van ons schreef een brief aan de twee jongens. Het deed me veel om te zien hoe de kinderen ineens zo bewust bezig waren met kinderen die opgroeien in oorlog. Het doel achter mijn actie was om zoveel mogelijk kinderen te mobiliseren en bewust te maken wat War Child doet. Dit was het moment dat ik mij besefte dat dit doel was bereikt… Kippenvel.

Kippenvel was het ook toen we een live verbinding hadden met Libanon. We mochten allerlei vragen stellen aan Minou, een War Child medewerker die daar werkt. Een intiem gesprek over haar veiligheid, de verhalen van kinderen, hoe War Child helpt… En dan te bedenken dat er nog zoveel meer kinderen zijn die deze hulp nodig hebben.

Trots
Het maakte veel indruk op mij. En op de leerlingen. Tijdens de bonte avond zong een groepje leerlingen een eigengeschreven tekst op de melodie van ‘Parijs’ ("praat Nederlands met me"):

“En ik weet niet wat ik zeggen moet,
want het is hier zo goed
Maar waarom niet overal?
En wij vinden…
Vrede moet er zijn!
Oh oh oh
Voor groot maar ook voor klein
mmmm”
Dit is echt een reis om nooit meer te vergeten. Ik ben zo trots op alle leerlingen die zich hebben ingezet voor oorlogskinderen!

Liefs, Laura

Kidsambassadeur Laura van Kaam (16 jaar) won in 2013 The Voice Kids met coach Marco Borsato. Sindsdien heeft ze vier singles uitgebracht die allemaal de Top 100 bereikten en al veel optredens gegeven. Laura heeft dit jaar haar HAVO-diploma behaald. Afgelopen voorjaar bracht zij haar nieuwe singel “Running with the clouds” uit waarmee ze geld inzamelde voor War Child. Tegelijkertijd startte ze een actie om geld in te zamelen voor War Child Deze actie heet “Laura 4 War Child”.

Met deze actie riep Laura jongeren in Nederland op om in actie te komen voor War Child, zodat ze samen zoveel mogelijk oorlogskinderen kunnen helpen. Scholen maakten kans op prijzen. De hoofdprijs ging naar de klas die het meeste geld ophaalt voor War Child. De prijs is deze internationale schoolreis, 100% gesponsord door Corendon. De winnaar is klas 2V1 (vwo) van Het Heerenlanden College in Leerdam geworden. Zij haalden in totaal € 3.602 op, door onder meer pannenkoeken te bakken, selfie-acties te organiseren, losse donaties te ontvangen en vele andere acties.

© Foto door Carolien Sikkenk (Photoline.nl)

Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten