Openluchtmuseum laat leerlingen beleven wat migratie is

Openluchtmuseum laat leerlingen beleven wat migratie is

Terug naar overzicht

Arnhem, 22 mei 2014

Restart, een game over ‘opnieuw beginnen in een ander land’


Het Nederlands Openluchtmuseum heeft voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs een lesprogramma ontwikkeld rond het thema migratie. In Restart, een game over opnieuw beginnen in een ander land, ervaren zij wat migratie met je doet. De leerlingen worden aan een test onderworpen, waarbij ze binnen een vastgestelde tijd moeten bewijzen dat ze een verblijfsvergunning waardig zijn. Hebben ze veerkracht en doorzettingsvermogen, slagen ze erin een zelfstandig bestaan op te bouwen en gelukkig te worden?

Waar loop je tegenaan als nieuwkomer in een ander land? Zoek- en krijg je werk, leer je de taal, de gewoonten en gebruiken? Wat is de mores in je nieuwe land? Zitten nieuwe landgenoten op je te wachten of krijg je elke dag, ook al woon je er al een poosje, te maken met vooroordelen? Voel je je eenzaam of lukt het nieuwe vrienden te vinden?

Integreren in Anderland
Restart is voor leerlingen van een pittige confrontatie met de dagelijkse praktijk van migranten. In een actief programma knokken ze in het museumpark (Anderland) voor hun verblijfsvergunning. Het nieuwe programma heeft een link de actualiteit, maar grijpt gelijktijdig terug op de geschiedenis van migratie in ons land.

Na een voorbereidende les op school, waarbij leerlingen nadenken over wat voor hen belangrijke aspecten zijn voor een gelukkig leven, volgt een drie uur lange kennismaking met de werkelijkheid in Anderland. Alles wat vanzelfsprekend leek, blijkt niet meer te kloppen. Met een iPad vol opdrachten zoeken de nieuwkomers in Anderland naar werk, maken ze kennis met onbekende gerechten en smaken en moeten ze zich zien te redden met een nieuwe taal. Zelfs een simpele boodschap doen blijkt een obstakel. Museummedewerkers zijn voorbereid op de komst van de nieuwkomers, zij spelen het spel mee.

Migratie als onderdeel van het museumprogramma
Restart is voor het Openluchtmuseum een logische vervolgstap om het thema migratie een plek te geven in het museumprogramma. Met de komst van de Amsterdamse Westerstraat, inclusief het Turkenpension dat in 2013 opende, werd een belangrijke stap gezet. Nu is er Restart, een programma voor scholieren. Het museum ontwikkelde de game in samenwerking met IJsfontein (interactief design) docenten, een migratiedeskundige van het COS-Gelderland (zelf migrant) en een gamedeskundige van de HKU te Utrecht.

Restart is inmiddels getest door diverse scholen uit de omgeving. De reacties op het programma zijn veelbelovend. Vanaf nu is het programma te boeken voor leerlingen uit de onderbouw voorgezet onderwijs. Het Nederlands Openluchtmuseum staat op pagina 34 van het Nationaal Schoolreis Magazine, voorjaar 2014. Klik hier voor online informatie.

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten