Apeldoorn, 9 september 2021
'Samen op reis: juist nu de allerbeste therapie'
Zullen we de afgelopen anderhalf jaar maar gewoon vergeten?
Was het maar zo eenvoudig. Na de Covid-nachtmerrie zijn we ontwaakt in ‘het tijdelijk nieuwe normaal’, maar of dat normaal mij bevalt? Wij mensen zijn sociale dieren, ons individuele en collectieve welbevinden en succes zijn afhankelijk van onze sociale interactie. Afstandsonderwijs, thuiswerken en vergelijkbare opties waren nodig om de wereld draaiende te houden, maar echte vooruitgang zit er niet in. Daarvoor moet je ook letterlijk de koppen bij elkaar steken en ervaren hoeveel meer je samen weet en kunt. Het lijkt erop dat we dat opnieuw moeten leren. En dat zeker voor de jongeren het nieuwe normaal zo snel mogelijk een vage herinnering wordt.
Opleiders, overheden, pedagogen en maatschappelijke organisaties onderkennen het probleem en onderschrijven ook de oplossing. Schoolreizen zijn voor een goed school- en klasklimaat ‘de sociaal-emotionele veiligheid van de leerlingen en leraren en voor een optimaal leerproces onmisbaar’ en ‘vaak goede gelegenheden om verder met elkaar in contact te komen’. (Bron: Staat van het Onderwijs 2020). Woorden die opgevolgd worden door daden: de Belgische onderwijsminister Ben Weyts bijvoorbeeld versoepelde ‘met het oog op het welzijn van de jongeren’ al heel snel de Covid-restricties voor deze reizen. Schoolreizen zijn belangrijk voor de eigenwaarde en zelfontplooiing en de experts zijn daarin eensgezind en strijdbaar. ’Ik vind dat er te veel geluisterd wordt naar een kleine groep mensen en te weinig naar jonge mensen die veel belangrijke momenten uit hun jeugd missen, zoals een schoolreis of ontgroening.’
Na een trauma is therapie soms noodzakelijk. Nu is zo’n moment dat we daarvoor kunnen, en moeten, kiezen. Excursie, schoolreis, werkweek, stedentrip: dat zijn stuk voor stuk therapieën. Stap voor stap weer weg bij dat nieuwe normaal, terug naar gewoon mens zijn, vrij zijn. Met zelf kinderen weet ik hoe zwaar de afgelopen tijd voor hen was. Hoe zij snakken naar weer afspreken met oude vrienden, misschien ook nieuwe maken en samen weer gewoon zichzelf zijn. En, niet dat ze het vergeten zijn, maar een schoolreis en werkweek zijn daarvoor de perfecte opfriscursus. Net als jullie en al die andere organisatoren denk ik daarom dat wij met de herstart van deze reizen veel gaan winnen, of beter terugwinnen. Na een paar van deze therapeutische reisjes is dan ‘normaal’ weer gewoon net als vroeger.
Goed: dit moest me even van het hart: als organisator van schoolreizen, begeleider van schoolkampen, initiatiefnemer van Werkweek (werkweek.nl) & Nationaal Schoolreis Magazine (schoolreis.nl) en vooral als vader. Een schoolreis is inderdaad superbelangrijk, daar ben ik nu meer dan ooit van overtuigd. Namens ons team wens ik jullie weer veel succes met het uitstippelen van jullie nieuwe reisplannen. En mede namens alle organisaties wens ik jullie veel plezier, samen!
Brian Berghuis (brian@werkweek.nl)
Team Werkweek
PS. Naast overtuiging zijn er ook de feiten. In een onderzoek van de US Travel Association blijkt dat jongeren die een schoolreis maken betere cijfers halen, hogere slaagcijfers van de middelbare school scoren en dat educatieve reizen een positieve, blijvende impact hebben op hun opleiding en carrière, omdat de reizen hen meer betrokken, intellectueel nieuwsgierig en geïnteresseerd maakten in en buiten school.
Fotocredit boven: eigen schoolreis naar de Euregio, Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn (De Maten, brugklas 1985). Met een bezoek aan o.a. Nordhorn, Gronau en een rondvaart bij De Waarbeek in Hengelo. Foto hiernaast is van afgelopen week (13 t/m 15 september 2021) tijdens het begeleiden van een 3-daagse schoolkamp, via Klimbos Garderen, naar De Witte Wieven in Nunspeet.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!