Thema Van Gogh 2015

Thema Van Gogh 2015

Terug naar overzicht

Den Haag, 2 april 2015

2015 is het 125e sterfjaar van Vincent Van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 - Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890), wat wordt herdacht met een veelzijdig cultureel programma dat het motto draagt '125 jaar inspiratie'. Vincent Willem van Gogh was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde.

Het internationale programma is vormgegeven door musea en erfgoedlocaties die aandacht schenken aan zijn werk, zijn leven en zijn inspiratiebronnen. Niet alleen in Nederland, maar door een uniek samenwerkingsverband, Van Gogh Europe, vinden er ook in België en Frankrijk tal van activiteiten plaats. Daarnaast is er een speciaal programma waarin de invloed centraal staat die Van Gogh tot op de dag van vandaag heeft op hedendaagse kunstenaars en artiesten: van Keukenhof tot het Bloemencorso in Zundert en van het door Daan Roosegaarde ontwikkelde fietspad tot aan Vincent de Musical.
Museale highlights in Nederland
De musea waar het werk van Van Gogh wordt bewaard en getoond, bieden een levendig publieksprogramma waarin bezoekers kennismaken met de inspiratiebronnen en tijdgenoten van Van Gogh. Ook kunnen zij ervaren hoe Van Gogh tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert.

Kröller-Müller Museum
24 april tot en met 27 september 2015 Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. Stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden vergeleken met werken van tijdgenoten met dezelfde genres. Er zijn meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een veelvoud aan werken van andere kunstenaars voor en na Van Goghs tijd.

Van Gogh Museum
25 september tot en met 17 januari 2016 'Munch: Van Gogh'. Ondanks de vele opvallende parallellen in hun oeuvres en artistieke ambities, en het feit dat ze vaak worden beschouwd als elkaars tegenhangers, zijn deze titanen niet eerder samengebracht in een tentoonstelling.

Het Noordbrabants Museum
24 januari tot en met 26 april Design uit het land van de aardappeleters: Vormgevers ontmoeten Van Gogh De meest bijzondere objecten van aan Brabant gerelateerde ontwerpers worden gekoppeld aan drie bekende werken van Vincent van Gogh.

Highlights in Vincent's homeland
De roots van Vincent van Gogh liggen in Brabant. Hier werd Vincent geboren en groeide hij op. Hij maakte er zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Op vijf plekken in Brabant vind je nog steeds de sporen van Vincents unieke leven en werk. Het programma in Brabant is omvangrijk. Naast extra aandacht voor de vaste presentaties op de Van Gogh-locaties worden er tal van activiteiten voor alle generaties georganiseerd. Zo zijn er in Zundert de tentoonstelling De Wereld van Van Gogh (12 oktober 2014 tot en met 8 maart 2015) en Robert Zandvliet – Een brok natuur (30 maart tot en met 30 augustus) te zien. Toont Nune Ville in Nuenen The Vincent Affair (1 april tot en met 1 oktober) en kunnen kinderen meedoen aan het educatieve talentenprogramma De Nieuwe Vincent in Tilburg.

Keukenhof
De Keukenhof besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Van Gogh door een tulpentableau te planten geïnspireerd op een van de zelfportretten van Van Gogh.

Vincent als inspiratiebron
Het 125e sterfjaar is voor tal van organisaties en initiatieven aanleiding geweest om met Van Gogh als inspiratiebron aan de slag te gaan. Op initiatief van de gemeente Ede worden de Veluwse natuur, de kunst en cultuur en de food in een gevarieerd programma met elkaar verbonden onder de noemer 'Smaak van Van Gogh'. De Tuinen van Appeltern ontwerpen dit jaar tien Van Gogh-tuinen. Tijdens het lichtfestival GLOW in Eindhoven zijn kunstwerken geïnspireerd door Van Gogh te zien en Festival Boulevard te ’s-Hertogenbosch geeft jonge theatermakers de kans om Van Gogh-programma's te ontwikkelen. En zelfs het Bloemencorso in Zundert, de Redhead Days in Breda en Dance-event Wish Outdoor laten zich inspireren door Van Gogh.

Muzikale afsluiting
Als muzikale afsluiting van het Van Gogh-jaar, zal in het najaar van 2015 de musical Vincent in première gaan. Een muziektheatervoorstelling waarin op niet-traditionele manier de werken van Van Gogh tot leven komen.

Programma België
Van 25 januari t/m 17 mei 2015 organiseert de Stichting Mons 2015 als Culturele Hoofdstad van Europa de expositie Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar in het BAM (Museum voor Schone Kunsten). In deze tentoonstelling zijn circa 70 schilderijen en tekeningen uit diverse internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Ter gelegenheid van Mons 2015 opent tevens het huis in Wasmes (nu Colfontaine) waar de kunstenaar woonde.

 

Themanummer 'Van Gogh 150 Jaar'


De najaarseditie 2003 van het Nationaal Schoolreis Magazine stond volledig in het teken van Van Gogh 150 jaar. Op 30 maart 2003 was het precies 150 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) werd geboren. Dit themanummer (zie de coverafbeelding) is in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum tot stand gekomen.Alles over Van Gogh 2015, inclusief het cultureel programma in Nederland vind je op www.vangogheurope.eu. (Foto: Van Gogh in Madame Tussauds Amsterdam, 20 februari 2010, ©Tatouata, dreamsttime.com)

Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+