Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum viert haar 100-jarig jubileum

Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum viert haar 100-jarig jubileum

Terug naar overzicht

Amsterdam, 10 mei 2016

Met de aankoop van Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn door Reinier Nooms, viert de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum haar 100-jarig jubileum.

Dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Acquoy-Nairac Fonds), de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, de particuliere steunstichting van Het Scheepvaartmuseum, Het Compagnie Fonds,  en de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum is de collectie in Het Scheepvaartmuseum verrijkt met een topstuk van de  zeeschilder Reinier Nooms (1623/24 – 1664).

Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17de eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman, waarmee hij het schilderij ook signeerde, aan zijn vele zeereizen. In de weergave van maritieme en nautische details van de schepen was hij zeer deskundig. Zijn werk is van groot belang voor de kennis van de Nederlandse 17de-eeuwse scheepvaart.

Het schilderij toont ’s Lands Zeemagazijn, de locatie van Het Scheepvaartmuseum, gezien vanaf de toenmalige Buitenkant, nu de Prins Hendrikkade. In 1656 was het nieuwe ’s Lands Zeemagazijn in gebruik genomen door de admiraliteit van Amsterdam als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot. Met dit schilderij kunnen we op een aanschouwelijke wijze het verhaal vertellen over Amsterdam als centrum van de 17de eeuwse scheepvaart, de functie van ’s Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen. Het laat op een indrukwekkende manier zien dat de voorbereidingen van de Nederlands-Engelse zeeoorlogen ook op de werven in de omgeving van het huidige museum werden uitgevoerd en dat de bezoeker zich op niets minder dan historische grond bevindt.

Daarmee is het schilderij zowel kunsthistorisch als maritiem-historisch een bijzondere aanwinst voor het Nederlandse openbare kunstbezit. Dit meesterwerk van Reinier Nooms zal naar verwachting dit najaar voor het eerst in het museum te bezichtigen zijn in een grote overzichtstentoonstelling over de 100-jarige geschiedenis van de collectie. Het schilderij vormt tezamen met een eveneens recent verworven 17de-eeuw scheepsmodel een bijzonder fraai ensemble.

Precies 100 jaar geleden begon de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum met het verzamelen van een collectie, die anno 2016 is uitgegroeid tot  één van de rijkste maritiem-historische verzamelingen ter wereld.

Onderwijs
Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen. Leerlingen maken op een spannende manier kennis met de Nederlandse maritieme geschiedenis en ontdekken hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft gevormd. Het Scheepvaartmuseum gaat over toen en over nu. Ook op educatieve schoolbezoek bij het Scheepvaartmuseum geweest? Geef dan hier je beoordeling door.

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten