Den Haag, 18 april 2023
‘Vrede begint op het schoolplein!’
Werkweek.nl belicht dit schooljaar een thema waarover eigenlijk niemand het wil hebben. Zeker niet met kinderen. Oorlog. Geen enkel kind zou een oorlog mogen meemaken, maar de werkelijkheid is anders. Miljoenen kinderen hebben te maken met oorlog, geweld en onzekerheid.
De oorlog in Oekraïne heeft dit dichtbij gebracht. Heel dichtbij. Ook voor kinderen. Volgens Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, worden elke dag in Oekraïne twee kinderen gedood en raken meer dan vier kinderen gewond. Nog veel meer kinderen zijn op de vlucht voor het geweld.
Maar wat hebben schoolreizen en oorlog met elkaar te maken? En waarom vraag juist ik jouw aandacht voor het onderwerp ‘Leven met oorlog’? Als staatssecretaris heb ik het onderwerp oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers in mijn portefeuille. Een onderwerp dat mij zeer aanspreekt. Bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog zie ik hoe de oorlog doorwerkt bij naoorlogse generaties. Maar ook als vader van twee kinderen kijk ik toch met extra zorg naar de wereld om ons heen.
'Waar schoolreizen en oorlog bij elkaar komen...'
En daarom ben ik blij dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en de Oorlogsgravenstichting 2023 hebben uitgeroepen tot het themajaar ‘Leven met oorlog’. Een jaar lang is dit thema de rode draad bij herdenkingen, vieringen en andere activiteiten. Een jaar lang vragen zij aandacht voor de genadeloze impact van oorlog op mensen, families, de samenleving en op kinderen dus.
En daar komen wat mij betreft schoolreizen en oorlog bij elkaar. Kinderen krijgen, of we dat nu willen of niet, veel mee van de situatie in de wereld. Van de oorlog in Oekraïne en de onrust elders, van de spanningen die dit wereldwijd oplevert. Ze zeggen het misschien niet, maar het speelt wel in hun hoofd. Het is belangrijk dat ook kinderen bewust worden gemaakt van dit onderwerp. Via een schoolreisje bijvoorbeeld. Door een bezoek aan Westerbork of het Anne Frankhuis of het Atlanticwall Centrum. Schoolreizen met een verhaal.
Zo’n schoolreis sluit prima aan op het themajaar. Daarin willen de organiserende instanties oorlogsgetroffenen een stem geven. Ze willen een podium bieden voor de verhalen over de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen die sindsdien zijn gevoerd. En voor de doorwerking in de naoorlogse generaties. Op die manier willen de organisatoren aandacht vragen voor de impact van dergelijke historische gebeurtenissen op de samenleving.
Want het moet duidelijk zijn dat vrede niet vanzelfsprekend is. Ook niet in Nederland. Vrede begint op het schoolplein. Vrede begint in de eigen wijk of buurt. Vrede is iets waaraan je moet blijven werken. Elke dag. Zelfs tijdens een schoolreisje.
Maarten van Ooijen
Maarten van Ooijen is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens schooljaar 2022/2023. Hij heeft o.a. het onderwerp oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers in zijn portefeuille. (Fotocredit © Martijn Beekman)
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!