Wolf van Luttelgeest terug in Flevoland

Wolf van Luttelgeest terug in Flevoland

Terug naar overzicht

Lelystad, 13 mei 2015

Nieuw Land opent grote tentoonstelling ‘Wildernis’


Op 22 mei opent Nieuw Land de nieuwe tentoonstelling ‘Wildernis’, over de wilde natuur in Flevoland vanaf de ijstijd tot nu. Met vele prehistorische fossielen, een levensecht model van een sabeltandtijger, prachtig beeldmateriaal van de film ‘De Nieuwe Wildernis’ en last but not least…de wolf van Luttelgeest. Vanaf 23 mei is ‘Wildernis’ open voor het (school)publiek, de groene loper ligt uit.

Mammoeten, hyena’s, holenleeuwen, wilde paarden, wolven, edelherten, oerossen, wilde zwijnen… het zijn slechts een paar  van de vele dieren die hier, in de regio van hedendaags Flevoland, hebben geleefd. In de tentoonstelling ‘Wildernis’ kan de bezoeker de dieren uit de ‘Oude Wildernis’ van heel dichtbij bekijken. Naast een aantal opgezette dieren zijn er ook veel indrukwekkende prehistorische fossielen. Zo zijn er diverse –enorme- schedels, bijvoorbeeld dat van een (baby)mammoet. Ook zijn er slagtanden, dijbenen, kaken en geweien. Uniek is het levensechte model van een sabeltandtijger. Er is ook aandacht voor de hedendaagse wildernis. Dit onderdeel is tot stand gekomen in samenwerking met de makers van de succesvolle film ‘De Nieuwe Wildernis’. Nieuw Land toont foto’s die genomen zijn tijdens de opnames van de film en schilderijen geïnspireerd op de filmbeelden. Maar ook alle filmprijzen zijn te bewonderen, en op het voorplein van Nieuw Land staat het originele filmhutje van waaruit de bekende vossenjacht is gefilmd. Verder laat Wildernis de nachtdieren fladderen in ‘Wilde Nachten’ en ideeën over de toekomst krijgen een plek in de ‘Toekomstige Wildernis’.

Wolf van Luttelgeest
Trots is Nieuw Land op de aanwezigheid van de wolf van Luttelgeest. Deze wolf werd vorig jaar juli gevonden nabij het dorp Luttelgeest (Noordoostpolder). Na veel speculaties en onderzoek bleek dat het dier afkomstig was uit Polen en dus (nog) niet in Nederland in het wild voorkomt. Over de vondst ontstond veel ophef en een grote wens naar de terugkeer van de wolf. Juist enkele weken geleden kreeg de wolf een wettelijk beschermde status. De wolf (zie foto, ©Shutterstock.com/Erni) van Luttelgeest werd onderzocht en opgezet bij Naturalis Biodiversity Center, maar tijdens de looptijd van ‘Wildernis’ is zij weer tijdelijk terug in Flevoland.

Tentoonstelling
Er is veel te zien maar ook veel te doen en te ontdekken. Kinderen kunnen met een speciaal programma speuren naar skeletten en opgezette dieren om uiteindelijk een zelfgemaakt boekje mee naar huis te nemen. Er staan microscopen klaar voor ‘Klein Wild’ en in ‘Wilde Nachten’ kunnen bezoekers speuren met black light zaklampen. In ‘Jouw Wildernis’ gaan jong en oud naar hartenlust aan de slag om de meest bijzondere dieren te maken.

Voor meer informatie neem je contact op met Nieuw Land. Nieuw Land staat op pagina 42 van het Nationaal Schoolreis Magazine, voorjaar 2014. Klik hier voor meer online informatie.


Bijzondere samenwerking: ‘Wildernis’ is tot stand gekomen dankzij een groot aantal samenwerkende partijen als: EMS FILMS/ De Nieuwe Wildernis, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevo-landschap. Maar ook collega instellingen als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Brabant,  Naturalis Biodiversity Center, Manimal Works en Stad & Natuur Almere.

 

Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten