Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, een permanente plek voor reflectie en dialoog over vrijheid, veiligheid en vriendschap
WAT ZOU JIJ DOEN?
Het Apeldoornsche Bosch wordt in 1909 opgericht door de ‘Vereeniging Centraal Israëlietisch Krankzinnigengesticht in Nederland’. Snel groeit de Joods-psychiatrische instelling uit tot een bloeiende instelling. In moderne, ruime paviljoens worden geesteszieken behandeld volgens de nieuwste inzichten, in de natuur en ver van de grote stad. De bewoners en het personeel voelen zich er gedurende de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog lange tijd veilig. Tot de Duitse bezetter in de nacht van 21 op 22 januari 1943 het Apeldoornsche Bosch abrupt ontruimt. Bijna 1300 mensen worden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keert terug.
Voor schoolklassen en groepen is een uniek educatief programma ontwikkeld dat een gezicht geeft aan de persoonlijke verhalen die verbonden zijn aan Het Apeldoornsche Bosch, de oorlogsgebeurtenissen, de ontruiming in 1943 en de betekenis in heden en verleden. Je gaat in gesprek over vrijheid, vluchten, veiligheid en vriendschap en de dilemma’s die hierbij kunnen voorkomen. Een belangrijk onderdeel is het leggen van verbindingen naar het heden en de actualiteit.
De schoolbezoeken worden begeleid door een docent.