Werkweek naar Nationaal Archief

Terug naar overzicht
Nationaal Archief, Vaar mee met de VOC
Nationaal Archief
Nationaal Archief
 

Nationaal Archief, ontdek de wereld van de VOC


In het Nationaal Archief ontdek je de schatkamer van het Nederlandse verleden.

Het Nationaal Archief beheert en presenteert een rijke collectie van 137 kilometer documenten, 15 miljoen foto’s en 300.000 kaarten en tekeningen en 800 terabyte aan digitale bestanden.
Voor een bijzonder én leerzaam uitje ga je met de klas naar het Nationaal Archief in Den Haag en beleef je samen met de leerlingen het verleden met verschillende programma’s en workshops. Voor scholen in Zuid-Holland bieden wij gratis busvervoer.

Programma’s:

1. Snapback: van scheepsmaatje tot directeur bij de VOC (PO en VO)
De leerlingen kruipen in de huid van een scheepsmaatje of directeur en gaan in kleine groepjes met een tablet op reis naar een verre VOC-vestiging. Ze gaan actief aan het werk met opdrachten die ze verwerken in een filmpje. De gemaakte filmpjes samen geven een overzicht van veel aspecten van de VOC en wat daar vandaag nog aan herinnert.

Het programma van Scheepsmaatje tot directeur bij de VOC kan uitgebreid worden met een workshop (zoals papier maken, schriftje maken, brief schrijven) en / of een uniek bezoekje achter de schermen in een depot.

2. Onderzoek doen naar primaire bronnen (VO)
In de tentoonstelling De wereld van de VOC gaan leerlingen aan de slag met opdrachten over de organisatie en ontwikkeling van de wereldwijde handel van de VOC. Ze bestuderen een aantal VOC-bronnen die de ontwikkeling van Indonesië laten zien vanaf de VOC-tijd tot de onafhankelijkheid. De leerlingen leren hoe ze een geschiedenis kunnen construeren door verschillende bronnen met elkaar te vergelijken. Afsluiten krijgen de leerlingen een uniek kijkje achter de schermen in het VOC-depot.

3. Schatgraven in de VOC-archieven (PO)
Leerlingen gaan op zoek naar de geschiedenis van het VOC-schip De Geldermalsen. Via de archiefstukken onderzoeken zij wat er in het verleden gebeurd is. Wat was het voor een schip en wat maakt het verhaal bijzonder?   In de workshop Brief schrijven gaan ze aan de hand van originele brieven zelf aan de slag met kalligrafeerstift en papier. Niet alleen een oefening in moois schrijven, maar ook het vouwen van de brief is een vak apart.

Boeken kan via dit aanmeldformulier.
Informatie en boekingen: educatie@nationaalarchief.nl

Bekijk gahetna.Nl/onderwijs

Tarieven

Kijk voor de tarieven op onze website.

Openingstijden

Kijk voor de openingstijden op onze website.

 

Route

Verander uw locatie
van locatie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contact

Adres
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag
Zuid-Holland, Nederland
Telefoonnummer
+31 (070) 331 54 00
E-mail
 
13.5°
maandag
16 juli
- mm
ONO
1
26°
dinsdag
17 juli
30%
W
4
25°
woensdag
18 juli
10%
W
2
 
advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten