Spaarpot

Spaarpot

Tips om geld in te zamelen voor de schoolreis

De schoolreis is een belangrijke jaarlijkse traditie geworden. Voor de leerlingen is het een beloning nadat ze het hele jaar hun best hebben gedaan. Elk kind behoort de mogelijkheid te hebben eraan mee te doen. Natuurlijk kost zo’n uitstap geld en daarom volgen hier een aantal lucratieve acties om de kas ervoor te spekken.

Licht de lokale en regionale pers in voor alle activiteiten die je organiseert!

Verkoop via websites

Open een account op websites, zoals Marktplaats, Ebay, Tweedehandsnet, etc. Zo kun je het gehele jaar door artikelen verkopen. Deze spullen kunnen familieleden, vrienden en kennissen inleveren bij de school. Een digitale rommelmarkt, maar dan het gehele jaar door!

Theatervoorstelling

Er valt aardig wat geld te verdienen met een voorstelling, zoals een musical, circusacts, dans, een muziekuitvoering of toneelstuk. De voorstelling kan overdag of in de avond plaatsvinden en alle leerlingen kan je erbij betrekken. Naast de ‘artiesten’ zijn er toneelmeesters, decorbouwers en sprekers nodig. De leerlingen vinden het fantastisch en familie, vrienden en kennissen zijn nieuwsgierig naar de verrichtingen van de kinderen. Vergeet niet om ook omwonenden van de school uit te nodigen. Zorg dat het entreegeld redelijk is en verdien extra bij door hapjes en drankjes te verkopen.

Rommelmarkt met hapje en drankje

Veel mensen zijn dol op rommelmarkten. Daarom is het een idee om kinderen zelf leuke dingen te laten maken en met hen een overzichtelijke markt met verzorgde kramen te creëren. De leerlingen zouden muziek kunnen maken en hapjes en drankjes kunnen verkopen. Vooraf is het goed om in de omgeving flyers te verspreiden. ok met klussen doen voor anderen valt iets te verdienen. Wellicht hebben familie en bekenden van de leerlingen karweitjes voor ze, zoals boodschappen doen, meehelpen in de tuin of de auto wassen. Een andere mogelijkheid is een eetfestijn organiseren. Daarvoor kunnen ouders/verzorgers thuis een gerecht maken voor een buffet. Bij mooi weer is een barbecue een aanrader. Vraag de gasten een redelijk bedrag.

Sponsorloop blijft populair

Een populaire manier om geld in te zamelen is nog steeds de sponsorloop. Kinderen vragen aan familie, vrienden, buren en kennissen hun met een bedrag te sponsoren voor een aantal gelopen ronden. De sponsoren mogen zelf het bedrag bepalen. Laat de kinderen een lijst maken waarop de sponsoren hun bijdragen kunnen invullen met handtekening.

Verkoop voor bedrijven

Er is een aantal bedrijven waarvan scholen producten kunnen aanschaffen zonder enig financieel risico (zie hierboven). Het is de bedoeling dat de leerlingen deze artikelen (bloembollen, ansichtkaarten en nog veel meer) vervolgens gaan  verkopen aan familie, vrienden en kennissen. De school krijgt een flink deel van de winst. Het aantal producten dat niet verkocht is, neemt het bedrijf weer terug.

Elk kind op schoolreis met Stichting Leergeld

Stichting Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar die vanwege gebrek aan financiële middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes. Ouders of verzorgers kunnen een beroep doen op hulp van een lokale stichting Leergeld als zij bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen en een aantoonbaar inkomen hebben dat beneden 120% van het bijstandsniveau ligt. Er kan een aanvraag ingediend worden voor bijvoorbeeld een ouderbijdrage, schoolreisje, schoolkamp of vervoer naar school.

In Nederland zijn momenteel circa 68 lokale leergeldstichtingen actief. Zij zorgen voor de daadwerkelijke hulpverlening in hun gemeente(n). Op de website leergeld.nl kun je opzoeken of er in je gemeente een lokale leergeldstichting actief is en hoe je contact kunt opnemen. Het telefoonnummer is (013) 545 16 56. Leergeld streeft naar een landelijke dekking. Echter, helaas is ze nog niet in alle Nederlandse gemeenten actief. In dat geval is het advies om contact op te nemen met de lokale gemeente om na te vragen of die wellicht verder kan helpen.

Gemeentebijdrage

Veel gemeentes dragen bij aan de kosten van schoolreisjes en excursies voor ouders met een laag inkomen. Je kunt de ouders daarop attenderen en ze bij de gemeente laten informeren over de mogelijkheden. Dat is meestal bij de afdeling Werk en Inkomen of de Sociale Dienst. Meer informatie op grijpjekansen.nl

Heb je zelf een lucratief idee? Laat het ons weten, dan zullen wij daar melding van maken in ons magazine en op de website.

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten