Werkweek naar Nationaal Museum van de Speelkaart

Terug naar overzicht
Nationaal Museum van de Speelkaart, Schoolreis naar Nationaal Museum van de Speelkaart
Taxandriamuseum
Taxandriamuseum
Taxandriamuseum
 

Schoolreis naar Nationaal Museum van de Speelkaart


Niets is wat het lijkt. Speelkaarten dienen niet alleen om mee te spelen. In het Museum van de Speelkaart leer je dat ze behalve voor onschuldig vermaak ook eeuwenlang gebruikt werden voor propaganda, satire, kunst, onderwijs, waarzeggerij en reclame. In de permanente tentoonstelling ‘Harten 5’ maak je kennis met alle facetten van de speelkaart. Via vijf thema’s wandel je doorheen de geschiedenis van dit populaire speelgoed.

Daarnaast heeft het museum veel aandacht voor techniek. Dat kan in een drukkersstad als Turnhout ook niet anders. De Turnhoutse grafische industrie speelde sinds de 19de eeuw een prominente rol bij het vervaardigen van (speel)kaarten. In de 20ste eeuw groeide Turnhout zelfs uit tot de enige fabrikant van speelkaarten in de Nederlanden en tot één van de belangrijkste producenten ter wereld. Ook nu nog worden meer dan 600.000 spellen per dag gedrukt.

Het museum bewaart authentieke drukpersen en grafische apparatuur. Het machinepark illustreert de gehele productielijn, van vroeger tot nu, een gigantische 19de-eeuwse stoommachine inbegrepen. Mits afspraak zetten drukkers het machinepark aan het werk en demonstreren ze het volledige drukproces, inclusief de afwerking van speelkaarten. Een aanrader!

Wie na al deze informatie zélf aan de slag wil, kan terecht in het Speelkaartenlab, een realisatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. Het Turnhoutse bedrijf focust hier op interactieve toepassingen van de speelkaart voor jong en oud. Je kunt je wagen aan Cartamundi-apps, een digitale quiz, een educatief geheugenspel, een interactieve tijdlijnwolk en originele verkleed- en selfiemogelijkheden.

Programma
Het museum richt op regelmatige basis tijdelijke tentoonstellingen in. Tot eind maart loopt een expo rond Urbanus. Naar aanleiding van zijn 35ste verjaardag als stripheld werd een kaartspel met zijn typische grappen en grollen uitgebracht, in samenwerking met de Standaard Uitgeverij. Vanaf mei 2018 beheerst magie het museum met een tentoonstelling over goochelen met speelkaarten.

Rondleidingen voor scholen worden aangepast aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de leerlingen. Op verzoek worden specifieke thema’s benadrukt: geschiedenis van de speelkaart & industrie, drukdemonstraties, een tentoonstelling, …

Raadpleeg de website voor updates (klik onderstaande button)

Route

Verander uw locatie
van locatie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contact

Adres
Druivenstraat 18
B-2300 Turnhout
Antwerpen, Belgiƫ
Telefoonnummer
+32 (014) 41 56 21
E-mail
 
23.4°
vrijdag
17 augustus
- mm
WZW
2
22°
zaterdag
18 augustus
20%
ZW
4
24°
zondag
19 augustus
20%
ZW
3
 
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten