Schoolreis naar Mons, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2015
Centrum en Grand Place van Mons
Mons (Bergen) is een mooi stadje in het zuiden van België nabij de grens met Frankrijk. De huizen van rode baksteen en grijze natuursteen (17e eeuw) geven de binnenstad een historische aanblik. Het stadshart is de Grand Place, een van de mooiste pleinen van België. Met mooi weer moet je hier zijn als iedereen zich nestelt op de terrassen. Je deelt het terras vast met studenten die de stad lekker levendig maken. Rondom het plein wandel je de leuke (autoluwe) winkelstraten in. Soms vergt dat wat klimwerk. De Nederlandse naam van de stad is niet voor niets Bergen.
Mons 2015
De agenda is gevuld met culturele en artistieke evenementen, openingen van nieuwe musea en grootse projecten. Het culturele jaar kent vier belangrijke momenten: l'éblouissement (kom tot bloei), le grand déballage (hét bloeimoment), l'été enflammé (vlammende zomer) en la renaissance (de wedergeboorte van de stad). Mons 2015 is het uitgelezen moment de stad te bezoeken. Met 300 grootse evenementen heeft MONS 2015 een keur aan festiviteiten op de agenda. Het merendeel van het culturele programma is gratis te bezoeken! Maar liefst vijf nieuwe musea gaan er dit jaar open. Er komen twee nieuwe concertzalen bij, er is kunst in de stad en volop digitale creativiteit.
Kunst en cultuur
Het hele jaar door vallen er in Mons meer dan twintig tentoonstellingen te bezoeken. Dankzij de ongelooflijke verscheidenheid aan projecten ontstaat er een uniek en levendig panorama van oude tot hedendaagse kunst: van de figuur van de Heilige Sint-Joris in de kunstgeschiedenis tot de monumentale sculptuur in China. Om dan nog te zwijgen over de tentoonstellingen rond Van Gogh en Verlaine, twee belangrijke figuren uit de moderne kunst die tijdens hun verblijf in Mons een belangrijke wending gaven aan hun artistieke carrière. Deze tentoonstellingen zullen zowel het grote publiek als fervente cultuurliefhebbers aantrekken. Van Gogh, Verlaine en Sint-Joris vormen daarnaast ankerpunten voor de programmatie van andere kunstvormen. Het resultaat is een internationaal programma dat stevig in deze tijd verankerd is. Kijk maar naar Atopolis, een stadsutopie door de ogen van een twintigtal kunstenaars afkomstig uit de vier hoeken van de wereld. Of een retrospectieve tentoonstelling rond ‘art brut’, een belangrijke stroming uit de 20ste eeuw. Dit jaar is de stad Mons meer dan ooit een cultuurstad. En de tentoonstellingsruimtes verwelkomen nog tal van andere projecten: lokale en internationale kunstenaars, jonge talenten of gevestigde namen, vluchtige kunst of unieke werken,ze zetten allemaal hun stempel op het kunstprogramma.
Bezienswaardigheden in Mons
Het centrum
Mons is de perfecte stad voor een uitstap. Slechts weinig steden kunnen zich beroepen op zoveel erfgoed. Het stadsbeeld bleef authentiek bewaard zodat de geschiedenis van de stad leest als een open boek. Er zijn verschillende mogelijkheden voor uitstappen vanaf de Grand-Place. Achter de kolossale poorten van het stadhuis gaat er een merkwaardige doorgang schuil die bezoekers naar het historische centrum leidt. Aan het einde van de weg ligt de Jardin du Mayeur of tuin van de burgemeester, met alle schoonheden van Mons in een notendop. Dit stukje natuur paalt aan de oudste gebouwen van de Henegouwse hoofdstad: het pandjeshuis dat nu het museum van de Doudou wordt of het belfort dat trots boven de stad prijkt.
Buitengewoon erfgoed
Vanuit de Jardin du Mayeur lopen smalle weggetjes waarop geen motorvoertuigen toegelaten zijn. Passage Victor Hugo, ruelle César. Deze kronkelende en geplaveide steegjes voeren de bezoeker mee naar het Mons van vroeger. Het Parc du Château (of kasteelpark) ligt op het hoogste punt van de stad en was lange tijd het domein van de graven van Henegouwen. Hier troont het heilige monster. Het belfort staat boven aan de heuvel en waakt sinds de 17e eeuw als een vuurtoren over de stad. Het is erkend als werelderfgoed door de Unesco en is het enige barokke belfort in België. De kapel van Sint-Callistus ernaast is nog veel ouder. Hij dateert van de 11e eeuw en is het oudste religieuze gebouw van de stad. Vlakbij ligt de stiftskerk van de Heilige Waltrudis met al haar schatten. Glasramen van de 16e eeuw, beeldhouwwerken en bas-reliëfs van Jacques du Broeucq, relieken van de heilige, de schatkamer, de Car d'Or.
Industrieel erfgoed
Mons ligt samen met Charleroi in het vroeger zo belangrijke industriegebied Borinage. In het oude kolenwingebied werd in het begin van de 19e eeuw Le Grand-Hornu gebouwd. Het groots opgezette geheel moest de ideale arbeiderswijk in het belangrijke industriegebied worden. De Grand-Hornu omvatte het mijncomplex, een mijnwerkerswijk en de residenties van de bestuurders. De architectuur uit deze industriële periode is nu de bijzondere plek van twee belangrijke musea, een van toegepaste kunst en design. De ander is MAC's, museum voor eigentijdse kunst.
Met je groep op studiereis naar Mons?
De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.
Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!