Schoolreis naar de Europese Culturele Hoofdsteden 2016 San Sebastian en Wroclaw
San Sebastian
San Sebastian (Baskenland) is de Europese Culturele Hoofdstad van 2016. De kunst is al goed te zien op straat. Deze stad in het noorden van Spanje biedt een programma vol activiteiten en evenementen om co-existentie te bevorderen door middel van dialoog en verbindingen met de rest van Europa.
Vrede en co-existentie
Het was de slogan van de stad, ‘Vrede en co-existentie’, die aansloeg bij de jury. De Culturele Hoofdstad van Europa 2016 vertegenwoordigt een enorme kans om de focus op cultuur en dialoog te gebruiken als wegen naar een betere samenleving. Zij zullen ook sterkere banden hebben met de rest van Europa en de innovatie in de culturele sector.
San Sebastian biedt veel culturele activiteiten in heel 2016, met de nadruk op kennis, technologie, betrokkenheid van burgers en kritisch denken. Vrede, leven, zeggenschap en gesprekken zijn de vier pijlers van de vele culturele projecten die er plaatsvinden. Deze omvatten workshops, plaatsen om kunst te maken, conferenties, proeverijen, laboratoria, tentoonstellingen, concerten en onderzoek doen. Fotografie, film, architectuur en theater zijn slechts een paar van de disciplines die in het programma worden opgenomen om de titel die San Sebastián deelt met Wroclaw (Polen) in 2016 te vieren. Het is een geweldig excuus om te komen genieten van deze prachtige en vriendelijke stad.
Een permanente erfenis
Het programma van San Sebastian 2016 is ontworpen om een specifieke erfenis voor de toekomst na te laten: een gemeenschap met een grote vrijheid, humanisme en respect voor de mensenrechten. San Sebastian heeft tot doel een referentie te zijn op het gebied van creatieve en culturele processen die hun oorsprong in de lokale participatie hebben.
'Peace treaty'
‘Peace treaty' is het meest ambitieuze project van San Sebastian 2016. Het project, met de centrale tentoonstelling in San Sebastian, omvat items uit 21 musea zoals het Louvre of Prado. Het zal ook bestaan uit nog eens zeven tentoonstellingen verspreid in musea in Bilbao, Vitoria of Bayonne. De centrale tentoonstelling bevat canonieke en hedendaagse werken, zoals Goya of Rubens, Picasso, Kokoschka, Leger, Arteta of Sokurov. Het is een project met een internationale strekking. Een verzameling van tentoonstellingen, eigentijdse artistieke producties, publicaties, seminars en conferenties met betrekking op vrede in de geschiedenis van de kunst, cultuur en wetgeving. Het eindigt met de reeks vredesakkoorden die zijn voortgekomen uit de opeenvolgende oorlogen van de afgelopen eeuw tot heden. 'Peace treaty' analyseert de relatie tussen oorlog en vrede.
Wroclaw
Wroclaw, één van de mooiste Poolse steden, bekend om zijn uitzonderlijk mooie gotische monumenten, is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad 2016. Op 20 juni 2011 heeft de commissie, bestaande uit leden van de Europese Unie inclusief Polen, Wroclaw gekozen boven de vier concurrenten – Warschau, Lublin, Katowice en Gdansk. Dit jaar toont de stad al zijn culturele rijkdom onder zijn treffende naam, gemakkelijk te onthouden en niet moeilijk voor buitenlanders: Wroclaw spreek je uit als: Vrots-love.
Wroclaw is de vierde stad van Polen en telt 664.000 inwoners. De stad is gelegen aan de Odra, niet alleen op beide oevers maar ook op twaalf eilanden in de rivier, en telt 130 bruggen. Dankzij haar waterwegen wordt Wroclaw ook wel het 'Venetië van Polen' genoemd. Door de eeuwen heen heeft de Wroclaw – de historische hoofdstad van Silezië – zich op een kruispunt van verschillende staten en culturen bevonden, met als gevolg een veelheid aan verschillende invloeden. Die van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zijn het meest nadrukkelijk waarneembaar. Je vindt er fraaie gotische kerken, herenhuizen in Renaissancestijl en paleizen uit de barok. (Op de foto krijgen studenten een rondleiding langs het standbeeld van de naakte schermer voor de Universiteit van Wroclaw.)
Met een gespecialiseerde touroperator naar Wroclaw of San Sebastian?
Heb je besloten om met je schoolgroep naar Wroclaw of San Sebastian te gaan profiteer dan van de gespecialiseerde touroperators in de rubriek www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips. Immers een goed geoliede (buitenlandse) schoolreis organiseren zal je heel veel tijd kosten en vraagt specifieke expertise. Deze reisprofessionals hebben een netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de plaats van bestemming.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!