Vervoer

Vervoer

Gedragsregels: doe wat nodig is

Denk je aan een schoolreis dan denk je al gauw ook aan het huren van een touringcar. Het is immers de meest veilige en ideale manier om met een groep een uitstap te maken. Met de bus reizen is gezellig, comfortabel en je hebt een goed overzicht van de groep. Voor een soepel verloop van de busreis heeft het Nationaal Schoolreis Magazine belangrijke tips voor gedragsregels tijdens de reis en geeft daarnaast suggesties om voordelig bussen te huren.

Vergeet overigens niet dat ook minderjarige kinderen sinds juni 2012 een eigen paspoort of identiteitsbewijs moeten hebben voor reizen naar het buitenland!

Reglementen passagiers touringcar:

Gedragsregels
Maak van tevoren afspraken met de leerlingen over hun gedrag tijdens de busreis. Geef duidelijk aan wat wel mag en wat niet. Zo mag de chauffeur nooit afgeleid worden, tenslotte moet deze op de weg letten.

Calamiteitenplan en reisplanning
Een calamiteitenplan is belangrijk en ook dat de leerlingen daarvan op de hoogte zijn. Mocht er onverhoopt iets akeligs gebeuren, dan weet iedereen wat te doen. Laat de leerlingen ook weten wat de reisplanning is.

Zitplaatsen en veiligheidsgordels
Het is wettelijk verplicht dat elke passagier een eigen zitplaats heeft. Twee kinderen op een stoel kan dus niet. Daarbij moet elke passagier een veiligheidsgordel om hebben. Controleer vóór vertrek of alle zitplaatsen voorzien zijn van een gordel en of de leerlingen deze goed hebben omgedaan.

Begeleiders
Verspreid je als begeleiders in de bus en maak de leerlingen duidelijk dat het verboden is om in de touringcar te lopen. Maak met de chauffeur afspraken over de tussenstops.

Controles voor alle touringcarbedrijven
Busbedrijven worden in ons land allemaal regelmatig gecontroleerd door de RDW, KLPD en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL en T). Deze controles worden zowel onderweg als bij het touringcarbedrijf zelf gedaan.

Veiligheidsfilm met de leerlingen bekijken
Je kunt met de Veiligheidsfilm van Stichting Bus de veiligheidsinstructies voor het reizen per touringcar alvast met de leerlingen bekijken en doornemen. De film is online te bekijken op www.sktb.nl.

Kiezen touringcarbedrijf
Verzamel zoveel mogelijk informatie over diverse touringcarbedrijven in de buurt. Alle busbedrijven worden door de overheid streng gecontroleerd. Ook kun je kiezen voor een bedrijf dat aangesloten is bij de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijf.

Voordelig
Vaak is het mogelijk dat het touringcarbedrijf behalve het busvervoer ook het arrangement regelt. Veel touringcarbedrijven hebben namelijk afspraken gemaakt met (school)reisbestemmingen en daar kun je van profiteren. Het bespaart een hoop werk en je ontvangt een totaalfactuur. Zo’n arrangement wordt gemaakt met een prijs per persoon. Geef daarom voor de reis het definitieve aantal passagiers door. Dan kan op basis van die gegevens een zuivere berekening worden gemaakt.

Touringcar huren, maar niet de hele dag nodig
Als je de touringcar niet de gehele dag nodig hebt, is het beter om de reis buiten de spitsuren te plannen. Touringcarbedrijven worden vaak in de vroege ochtend ingezet als hulp bij het openbaar vervoer. Daarna kunnen zij rechtstreeks naar de school rijden. Dit is voor beide partijen een voordeel. Dat geldt ook voor reizen na de avondspits.

Touringcar buitenland nachtbus
Als je een lange busreis naar een ander Europees land maakt, kies dan voor een nachtbus. Je spaart er één of meerdere overnachtingen mee uit.

Voordeeltips
De maanden mei, juni, september en oktober zijn de drukste maanden voor de busbedrijven. Als je toch in deze maanden op pad wilt, boek dan zo vroeg mogelijk.
- Spreid de uitstapjes van de school over verschillende dagen. Grote kans dat je dan goedkoper uit bent.
- Je kan heel wat kosten besparen als je buiten de drukke maanden van de busbedrijven een schoolreis maakt.
- Let ook op de dag die je kiest. Een schoolreis op de woensdag is vaak voordeliger omdat op die dag weinig gebruik wordt gemaakt van de bus in verband met de vrije middag.
- Busbedrijven hebben vaak vele verschillende maten touringcars, dus meld het busbedrijf met hoeveel personen je reist.
 

advertentie
Werkweek 2017/2018
Werkweek.nl is het online platform van het magazine Werkweek, sinds 1994 hèt gratis ideeënbron voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten.

© Werkweek 1994-2018

Like, volg of tweet werkweek.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Werkweek.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten